Ev, toplumun en küçük ve temel yapı taşıdır. Bunun yanı sıra felsefi ve sosyolojik olarak incelendiğinde ev, saklanma, mahremiyet, egemenlik, güç istenci, denge/ dengesizlik vb. anlamlar dünyasına referanslar veren bir mecra görevini üstlenmiştir.
Vavien’de aile ve ev mitinin derinlemesine bir analizine rastlanmaktadır. Ev içinde baba rolündeki Celal (Engin Günaydın)’in mutsuzluğunu kötücül yoldan halkalaştırmaya çalıştığını, karısına olan sevgisizliğini, oğlu ile kopuk ilişkisini, gece âlemine düşkünlüğünü ve ikiyüzlülüğünü görmekteyiz. Bunun yanı sıra Celal’in cephaneliği haline gelen ev, kendine ait bir sığınak olarak, —porno film koleksiyonunu gizlediği soba borusu deliği— onun için bir mahremiyet arşivi olarak dikkat çekmektedir. Anne rolündeki Sevilay (Binnur Kaya) ise fedakârlığı, eşe koşulsuz bağlılığı, hatta eşinin öldürme teşebbüsüne rağmen, saf/temiz ve kötülükten uzak sevgi dolu bir eşi canlandırmaktadır. Ancak Sevilay’ın da Celal gibi ev içinde gizli bir sığınak oluşturup para sakladığını görmekteyiz. Evin oğlu Mesut (Nedim Suri) ise ergenlik çağında, tembel, sorumsuz bir genç olarak babasının izinden giden ve babasının zulasını deşifre ederek kullanan bir fırsatçı olarak görülmektedir.
Vavien’de tasvir edilen aile olgusuna baktığımızda, amca dışında hiçbir akrabalık ilişkisinin de bulunmadığı görülmektedir. Akraba ilişkilerinden uzak bir ailede doğal olarak aile fertleri bireyselliğe doğru sürüklenmektedir. Aile içinde artan bireysellikle beraber aidiyet karmaşasının oluştuğu görünmektedir. Sonuç olarak, kapitalizmin etkisi altında ezilip bükülen fertlerin ve ailenin yavaş yavaş çözüldüğünü, topyekûn özneleşmeye doğru evrildiğini görmekteyiz. Tüm bu olumsuz tabloya rağmen ailenin önemi ve kutsiyeti filmin sonunda tekrar vurgulanarak aile birlikteliği seyirciye sunulmaktadır.
Yeter Demir